close
Agenda
naar publieksdag →
close
menu
publieksdag
Menu
naar publieksdag →
traject

Wat gaat er gebeuren?

Neurochirurg en patholoog

Weefseldiagnose

Hoewel op de MRI scan al met een vrij grote mate van waarschijnlijkheid een diagnose kan worden gesteld, kan pas volledige zekerheid worden verkregen wanneer het weefsel onder de microscoop is onderzocht en de tumor op moleculaire eigenschappen in kaart is gebracht. Deze combinatie levert uiteindelijk de  meest betrouwbare gegevens op over de aard van een tumor. Daarom zal in het algemeen altijd geprobeerd worden weefsel voor nader onderzoek te verkrijgen. Het wegnemen van zo’n stukje weefsel uit het afwijkend gebied kan gebeuren via een biopsie of een grotere operatie (craniotomie)

  • Bij een biopsie wordt alleen een klein stukje weefsel weggenomen. De neurochirurg maakt hierbij een klein gaatje in de schedel om zo een klein stukje van de tumor te kunnen verwijderen.
  • Bij een grotere operatie wordt er een groter luikje in de schedel gemaakt (craniotomie), waarna de neurochirurg zal proberen zo veel mogelijk tumorweefsel op zo veilig mogelijke manier te verwijderen.

Of een biopsie of een grotere operatie wordt verricht, hangt van vele factoren af. Het heeft onder andere te maken met de plaats van de afwijking binnen de hersenen. Lees meer hierover bij neurochirurgie.

Het weefsel dat wordt verkregen wordt opgestuurd naar het laboratorium van de patholoog-anatoom. Hij of zij laat het weefsel eerst kleuren om de cellen beter te kunnen beoordelen. Vaak moeten meer tijdrovende bewerkingen worden verricht, bijvoorbeeld om bepaalde eiwitten of mutaties aan te tonen.

 

laatst bijgewerkt 6 september 2019