close
Agenda
naar publieksdag →
close
menu
publieksdag
Menu
naar publieksdag →
achtergrondinformatie

Alles over tumoren

Introductie

Soorten hersentumoren

De tumoren die oorspronkelijk uit de hersenen of hersenvliezen ontstaan zijn heten primaire hersentumoren. Hersenen zijn opgebouwd uit zenuwweefsel, steunweefsel en bloedvaten. Tumoren die ontspringen de eigenlijke  zenuwcellen zij uiterst zeldzaam. De kwaadaardige hersentumoren ontstaan meestal uit het steunweefsel (dus uit de cellen die tussen de zenuwcellen in liggen): deze tumoren noemen we gliomen. Het meningeoom is een bloedvatrijke tumor die ontstaat uit de hersenvliezen; dit zijn bijna altijd goedaardige tumoren.
De meest voorkomende kwaadaardige hersentumoren zijn geen primaire hersentumoren, maar metastasen. Dit zijn uitzaaiingen naar de hersenen van kanker elders in het lichaam.

De behandeling en de prognose van een hersentumor worden bepaald door de precieze weefseldiagnose: daaronder verstaan we de diagnose die door de patholoog wordt gesteld bij microscopisch onderzoek, waarbij allerlei aanvullende technieken meer specifieke informatie over de tumor kunnen geven. Hier worden de verschillende hersentumoren en hun behandeling afzonderlijk besproken:

 

 

laatst bijgewerkt 7 juli 2022