Huisarts en neuroloog
Het stellen van de diagnose hersentumor is meestal niet zo eenvoudig. Een huisarts ziet maar een paar keer in zijn/haar carrière een patiënt met een hersentumor. De meeste mensen met hoofdpijn hebben gelukkig geen hersentumor. Wanneer iemand echter over hoofdpijn klaagt die daar nooit eerder last van had en wanneer er bovendien sprake is van misselijkheid, braken of uitvalverschijnselen, kan nader onderzoek nodig zijn.
De klachten van een patiënt met een hersentumor nemen in het algemeen geleidelijk toe in de tijd. Ook epileptische aanvullen kunnen voorkomen. Deze aanvallen zijn acuut, vaak kortdurend en van voorbijgaande aard. Neurologische uitval, bijvoorbeeld gevoels- of krachtsveranderingen hoe subtiel ook, kunnen bij een hersentumor passen.
De huisarts zal een patiënt, waarbij hij een ernstige hersenziekte, zoals een hersentumor vermoedt in het algemeen verwijzen naar de neuroloog. In het gesprek met de neuroloog wordt de ziektegeschiedenis verder uitgediept, gevolgd door lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan de neuroloog aanvullend onderzoek laten verrrichten dat snel uitsluitsel kan geven over de aan- of afwezigheid van een hersentumor.
laatst bijgewerkt 6 september 2019