Epilepsie is een verschijnsel dat op kan treden bij patiënten met een hersentumor. Regelmatig komt het voor dat een epileptische aanval (of insult) het eerste symptoom is van een hersentumor. Er bestaan verschillende vormen van epileptische aanvallen. Deze verschillen onderling erg van elkaar. Alle typen aanvallen ontstaan door een plotselinge verstoring van het elektrische evenwicht in de hersenen. Meestal is de verstoring van korte duur. De meeste epileptische aanvallen zijn goed te herkennen als epilepsie, maar er bestaan ook zeldzamere, moeilijk te herkennen soorten aanvallen. Overleg daarom met uw arts als u aanvalsgewijze klachten heeft zonder duidelijke verklaring.
De vorm van een epileptische aanval hangt samen met de plaats in de hersenen waar de elektrische ontlading plaatsvindt. Er bestaan twee vormen van aanvallen namelijk partiële en gegeneraliseerde aanvallen.
Deze twee aanvalsvormen zijn ook weer te verdelen in eenvoudige en complexe aanvallen.
De stoornis begint in een bepaald deel van de hersenen. De verschijnselen zijn dan ook afhankelijk van het gebied waar de stoornis zich bevindt:
laatst bijgewerkt 9 september 2019
Een gegeneraliseerde aanval is een grote epileptische aanval, waarbij grote gebieden van de hersenen betrokken zijn. Bij deze aanvallen treedt altijd bewustzijnsverlies op. De persoon heeft geen herinnering aan het gebeurde. Hij of zij voelt tijdens de aanval geen pijn. Een gegeneraliseerd insult kan primair of secundair zijn. Een secundair gegeneraliseerde aanval is een insult dat volgt op een partiële aanval. Beiden soorten gegeneraliseerde aanvallen hebben dezelfde verschijnselen.
De grote aanval bestaat uit drie fasen:
laatst bijgewerkt 9 september 2019
Men spreekt van een status epilepticus als de ene aanval overgaat in de volgende zonder dat de persoon tussendoor bijgekomen is. De aanval(len) duren langer dan 30 minuten.
Deze toestand is relatief zeldzaam. Als een aanval langer dan 5 minuten duurt, is het raadzaam een arts te waarschuwen.
laatst bijgewerkt 9 september 2019
Over het algemeen zal de patiënt zelf niets merken van het insult. Hij/ zij is buiten bewustzijn gedurende de aanval. Over het algemeen houdt een epileptische aanval vanzelf op.
laatst bijgewerkt 9 september 2019
Epilepsie roept veel vragen op, enkele veel gestelde vragen
laatst bijgewerkt 9 september 2019
Tips
Nationaal Epilepsie Fonds
Voorlichting en advies
030 63 440 63
[email protected]
www.epilepsie.nl
Epilepsie Infolijn
Algemene inlichtingen, medisch advies, persoonlijk advies.
Bereikbaar op werkdagen van 9.30-16.00 uur
Telefoon: 0900 821 24 11 (10 eurocent / minuut)
Epilepsie Vereniging Nederland
De landelijke patiëntenvereniging
Postbus 8105
6710 AC Ede
Algemeen: 0318 67 27 72
Advies: 0318 67 27 77
[email protected]
www.epilepsievereniging.nl