close
Agenda
naar publieksdag →
close
menu
publieksdag
Menu
naar publieksdag →
samen sterk

Leven met een tumor

Hulp bij verzorging thuis

Een mantelzorger is iemand die onbetaald zorg verleent aan een ziek familielid en/of bekende. Het zorgen voor een ziek familielid of bekende kan erg zwaar zijn. Vaak moet dit naast de gewone bezigheden of het werk gebeuren en/of komen er taken bij die de patiënt niet meer uit kan voeren. Vaak betekent dit dat de partners, gezinsleden en familie extra belast worden, soms leidt dit tot overbelasting van de mantelzorgers.

Het is heel belangrijk dat u als mantelzorger fit blijft, lichamelijk én geestelijk. Dit betekent dat u tijd voor uzelf in moet inplannen om de zorg vol te kunnen houden. Veel mantelzorgers voelen zich schuldig als ze iets leuks voor zichzelf inplannen, toch is het belangrijk dat u hier overheen stapt.

Hieronder volgen enkele tips:

  • Neem voldoende rust
  • Blijf lichamelijk fit – ga dagelijks even naar buiten voor een ‘frisse neus’
  • Zorg voor ontspanning
  • Blijf contacten met andere mensen onderhouden
  • Neem hulp aan van anderen
  • Maak gebruik van de diensten en mogelijkheden van organisaties
  • Blijf goed eten

Er zijn veel organisaties in het land die zich bezighouden met ondersteuning van mantelzorgers. Hiertoe behoort:

De Mantelzorglijn

www.mantelzorg.nl 

Als u behoefte heeft aan informatie, advies of gewoon een luisterend oor kunt u de Mantelzorglijn bellen, bereikbaar op werkdagen van 9.00-16.00 uur, telefoon:  030 – 760 60 55 

Steunpunten Mantelzorg
www.handjehelpen.nl

Er zijn meer dan 150 regionale en lokale steunpunten mantelzorg verspreid over het gehele land. U kunt bij hen terecht voor informatie, emotionele steun en advies, bijvoorbeeld over hulp van vrijwilligers, dagopvang, tijdelijke opname van uw partner, thuiszorg door beroepskrachten, etc. tevens organiseren zij geregeld cursussen en gesprekgroepen op allerlei gebied.

Zo is het mogelijk om via het steunpunt iemand in te schakelen die wekelijks even de zorg overneemt zodat u rustig boodschappen kunt doen, rustig naar de kapper of naar uw wekelijkse ‘club’ kunt gaan.