close
Agenda
naar publieksdag →
close
menu
publieksdag
Menu
naar publieksdag →
achtergrondinformatie

Alles over tumoren

Wat zijn hersentumoren?

In onze hersenen kunnen tumoren ontstaan. Een tumor is een gezwel dat ontstaat door overmatige celdeling. Sommige tumoren zijn goedaardig. Dat betekent dat ze niet doorgroeien in de omgeving en niet in het lichaam uitzaaien. Kwaadaardige tumoren kunnen wel in het omliggende weefsel ingroeien en ook uitzaaien. In onze hersenen kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren ontstaan. De kwaadaardige tumoren in de hersenen geven echter meestal geen uitzaaiingen. Hersentumoren kunnen aanleiding geven tot verstoorde hersenfuncties.

 

Welke hersentumoren zijn er?

In de hersenen komen tumoren voor die ontstaan zijn uit het hersenweefsel en de hersenvliezen zelf: dit worden primaire hersentumoren genoemd. Daarnaast kunnen in de hersenen uitzaaiingen (metastasen) ontstaan van kanker elders in het lichaam (zoals longkanker of borstkanker). We spreken dan van hersenmetastasen of secundaire hersentumoren.

Tumoren uit het zenuwweefsel zelf komen eigenlijk maar weinig voor. De meeste kwaadaardige tumoren die in de hersenen ontstaan zijn tumoren van het steunweefsel. De cellen die het steunweefsel vormen  steunen, voeden beschermen en isoleren de zenuwcellen. Deze steunende cellen heten glia-cellen. Een tumor van het glia-weefsel heet een glioom. De meeste gliomen zijn kwaadaardig.

De hersenvliezen heten ook wel meningen (spreek uit: mee-nin-gen). Tumoren die ontstaan uit de hersenvliezen heten meningeoom. Een meningeoom is meestal een goedaardige tumor.

De hypofysetumoren nemen een aparte plaats in. De hypofyse of het hersenaanhangsel is een klein orgaan onder de hersenen, en speelt een belangrijke rol bij de regeling van de hormonen. Hypofysetumoren zijn zeldzame, meestal goedaardige tumoren die ontstaan in de hypofyse.

Bij volwassenen zijn uitzaaiingen (metastasen) de meest voorkomende tumoren in de hersenen. Hersenmetastasen ontstaan niet in de hersenen, maar zijn uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam die zich genesteld hebben in de hersenen. De meeste hersenmetastasen komen voor bij mensen met longkanker, borstkanker en kwaadaardige pigmenttumoren van de huid (melanoom). Ook bij nierkanker en dikke darmkanker komen regelmatig hersenmetastasen voor.

meer over wat zijn hersentumoren?

 

laatst bijgewerkt 7 juli 2022