close
Agenda
naar publieksdag →
close
menu
publieksdag
Menu
naar publieksdag →
achtergrondinformatie

Alles over tumoren

Behandeling

De behandeling wordt bepaald door de aard en plaats van de hersentumor, en door de klachten en de algemene toestand van de patiënt. Het kiezen van de juiste behandeling voor een individuele patiënt is maatwerk  en kan alleen gebeuren  in overleg tussen de behandelend arts, de overige leden van het medisch team en de patiënt zelf.

Bij de behandeling van een hersentumor is een operatie vaak de eerste stap. Een biopsie of grotere operatie is vrijwel altijd nodig om de diagnose definitief te stellen; een grotere operatie kan bovendien nuttig zijn om de acute klachten te bestrijden en om de tumor zo radicaal mogelijk te verwijderen.  Andere behandelingen die tegen de tumor zelf gericht zijn, zijn radiotherapie (bestraling) en chemotherapie.

Operatie, radiotherapie en chemotherapie bestrijden de tumor zelf en helpen daarmee meestal ook om symptomen te bestrijden. Daarnaast zijn er behandelingen, vooral medicijnen, die puur gericht zijn op het bestrijden van klachten. De belangrijkste medicijnen tegen symptomen zijn:

  • middelen die vochtontwikkeling in de hersenen remmen (met name dexamethason)
  • middelen die epileptische aanvallen onderdrukken
  • pijnstillers
  • middelen tegen misselijkheid.

meer over behandeling

 

laatst bijgewerkt 9 september 2019