close
Agenda
naar publieksdag →
close
Menu
Publieksdag Hersentumoren 15 maart 2025
15 maart 2025
hersentumor.nl →
 

Publieksdag Hersentumoren 15 maart 2025

Sprekers

Dr. Dieta Brandsma

is sinds 2007 neuroloog in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Ze studeerde zowel medische biologie als geneeskunde. Haar opleiding tot neuroloog volgde ze in het Universitair Medisch Centrum Utrecht met een neuro-oncologie stage in het Erasmus MC in Rotterdam. Ze promoveerde in 2005 op preklinisch en translationeel onderzoek naar de hechting van tumorcellen aan de zachte hersenvliezen (leptomeningen) in het ontstaan van tumoruitzaaiingen naar de zachte hersenvliezen. Haar wetenschappelijke interesse richt zich op het verbeteren van de liquordiagnostiek bij uitzaaiingen van solide tumoren naar de hersenvliezen en de behandeling van bestralingsschade in de hersenen. Ze is sinds 2023 voorzitter van de Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie (LWNO).

Rinke van den Brink

is ruim veerig jaar journalist en schrijver. Hij begon bij het dagblad De Waarheid, werkte zestien jaar voor Vrij Nederland, was Nederlands correspondent van Franstalige media en bijna zeventien jaar senior redacteur gezondheidszorg bij de NOS. Hij publiceerde een aantal boeken over extreemrechtse politieke parijen in West-Europa, verschillende boeken over antibioticagebruik, infectiepreventie en antibioticaresistentie en een autobiografisch boek over een zware psychose die hij doormaakte na een sepsis. In september 2024 verscheen van zijn hand Virussen als medicijn. Bacteriofagen als wapen tegen infecties en antibioticaresistentie. In 2025 verschijnt zijn nieuwe boek over antibioticaresistentie. Hij maakt sinds 2024 deel uit van het Patiënten- en Burgerpanel Infectieziekten van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen.

Lea van Baest-Verhulst

is werkzaam als verpleegkundig specialist Neuro-oncologie in ETZ Elisabeth. In het “St. Elisabeth Ziekenhuis” is ze in 1989 als verpleegkundige begonnen op de afdeling Neurochirurgie en doorgegroeid naar de functie van verpleegkundig specialist. Als zorgprofessional is ze betrokken bij patiënten met een hersentumor en hun naasten.

Prof dr. Martin van den Bent

was het hoofd van de Neuro-Oncologie Unit van de Daniel den Hoed Kliniek (onderdeel van het Erasmus MC) en is nu met pensioen. Hij is echter nog steeds intensief betrokken bij de Brain Tumor Group van de European Organisation of Research and Treatment of Cancer (EORTC), en vele jaren voorzitter van deze groep geweest. Ook hij heeft veel klinische en laboratorium studies uitgevoerd naar hersentumoren, onder andere samen met de EORTC. Momenteel is hij de leidende onderzoeker van zowel internationale en Nederlandse multicenter studies naar de beste behandeling van graad 3 en graad 4 tumoren.

Hennelotte Charitou

is in 2016 gediagnosticeerd met een ongeneeslijke hersentumor. Als filmmaker en regisseur maakte ze meerdere documentaires waarbij de mens en diens emoties en levenswijze centraal stonden. Zo heeft ze ook de documentaire 'Ziek Gelukkig' gemaakt, over haar eigen proces. Waarbij centraal staat wat de diagnose en het veranderde toekomstperspectief heeft gedaan met (haar kijk op) het leven.

Casper Fijlstra

heeft in 2011 de HBO-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond en in 2023 de post HBO-opleiding Verlies- en rouwtherapie. Hij heeft gewerkt als medisch maatschappelijk werker in Revalidatiecentrum Raede en is nu medisch maatschappelijk werker in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, afdeling neuro-oncologie waar hij vooral ouders van kinderen met hersentumoren begeleidt. Hiernaast is Casper rouwtherapeut (praktijktijd.nl). Hij richt zich op allerlei vormen van verliesbegeleiding waaronder ondersteuning bij alle levensgebieden die onder invloed staan van de ziekte en het behandeltraject, verliesbegeleiding bij levend verlies en verliesbegeleiding en nazorg bij palliatieve trajecten. Casper verzorgt ook gastlessen hierover aan de Hogeschool Utrecht. Voor NAH-patiënten is hij trainer in het behandelprogramma intensieve neuro revalidatie.

Prof. Dr. Pim French

is hoogleraar aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum werkzaam bij de afdeling neurologie. Hij werkt als moleculair bioloog en leidt een onderzoeksgroep bestaande uit clinici, post-docs, AIOs, analisten en studenten. Eén van de hoofddoelen van het onderzoek is om relevante (moleculaire) subgroepen van patiënten te identificeren, vaak gebruik makend van geavanceerde high-througput technieken. Zo heeft zijn groep specifieke mechanismen ontrafeld die tumoren agressiever maken, en deze veranderingen kunnen gebruikt worden als target voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën. Daarnaast doet zijn groep onderzoek naar de effecten tumor-specifieke genetische veranderingen met als doel te begrijpen waarom tumoren (meestal) niet reageren op bestaande therapieën. De onderzoeksgroep heeft uitgebreide samenwerkingen met nationale en internationale onderzoeksgroepen en werkt nauw samen met de Europese Organisation for Reasearch and Treatment of Cancer (EORTC).

Mariska Kesteloo

is de auteur van het boek "Mijn man heeft een hersentumor en ik sta naast hem". Door deze ervaring ondersteunt ze mensen die een vergelijkbaar proces doormaken. Daarnaast deelt ze haar verhaal als professioneel spreker, zowel nationaal als internationaal. Ze houdt ervan om op het podium te staan. Niet alleen om de harten van het publiek te raken, maar ook om te laten zien wat je kunt doen als onzekerheid het enige is wat je hebt. En hoe je verder kunt gaan en kunt praten over verlies, rouw en dood.

Prof. dr. Bart Neyns

is Klinisch Professor aan de VUB sinds 2007. Tussen 2010 en 2018 werkte hij als specialist in huidkanker bij het Erasmusziekenhuis in Brussel. Hij is lid van verschillende medische verenigingen, zoals ESMO, ASCO en SITC. Hij heeft veel ervaring met klinische onderzoeken, vooral voor patiënten met gevorderde vormen van huidkanker, hersentumoren en darmkanker. Hij leidde meer dan vijftien klinische proeven, waaronder studies met innovatieve behandelingen zoals dendritische celtherapie. Prof. Dr. Neyns heeft meer dan 200 wetenschappelijke publicaties op zijn naam en is regelmatig spreker op internationale congressen. Zijn onderzoeksinteresses richten zich voornamelijk op immuuntherapie en gerichte behandelingen voor huidkanker (melanoom) en hersentumoren (glioom), met een focus op academisch gefinancierd onderzoek.

Claudine Nogarede

werkt als verpleegkundig specialist neuro-oncologie in het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) in Den Haag. Naast haar werk in het ziekenhuis, is ze betrokken bij de Dutch Brain Tumor Registry (DBTR). Met de gegevens uit deze database kunnen we de zorg verbeteren voor mensen met kanker in de hersenen.

REINDIER (Theater Metgezwel)

besloot samen met Sander een voorstelling te maken over een zware periode in hun leven: Reinier had net behandelingen voor hoofd/hals kanker (paraganglioom) ondergaan, en Sander had maanden voor hem gezorgd. In plaats van alles te bespreken, wilden ze hun verhaal op het podium vertellen, met muziek en scherpe teksten. In 2023 maakten ze voor de Parade een dertig minuten durende versie, die zeer goed werd ontvangen. De Theaterkrant noemde het “misschien wel de mooiste Paradevoorstelling in jaren.” Metgezwel biedt een unieke blik op de liefde en verbondenheid die ontstaat tijdens moeilijke tijden, met een mix van humor, muziek en kwetsbaarheid. "Wij willen laten zien dat dit iedereen kan overkomen, maar ook kansen biedt. Op ons diepste punt van wanhoop voelden we ook veel verbinding. Er zit liefde in zorgen voor elkaar. Mantelzorg is vaak een stoffig woord, maar wij vertellen het op een frisse manier, met geweldige popmuziek."

Dr. Tom Snijders

heeft zijn studie Geneeskunde en zijn opleiding tot neuroloog in het UMC Utrecht voltooid. Tijdens zijn opleiding promoveerde hij op een studie op het gebied van chronische pijn. Hij verdiepte zich tijdens zijn opleiding in de neuro-oncologie. Sinds 2011 is hij als neuroloog in het UMC Utrecht werkzaam, waar hij neuro-oncologische zorg in de volle breedte uitoefent. In het wetenschappelijk onderzoek richt hij zich op de primaire hersentumoren, vooral de gliomen, met speciale aandacht voor beeldvormende technieken, cognitie en epilepsie. Daarnaast is hij betrokken bij de uitvoering van experimentele behandelingen (internationale klinische trials) in het UMC Utrecht en de ontwikkeling van Focused Ultrasound () voor hersentumoren. Hij is vice-voorzitter van de Landelijke werkgroep Neuro-oncologie (LWNO), lid van de Steering committee van de Europese Brain Tumor Group van de EORTC en voorzitter van de nationale richtlijncommissie Intracraniële meningeomen.

Prof. dr Martin Taphoorn

heeft zich gedurende zijn 40-jarige carrière in de neurologie toegelegd op de neuro-oncologie, met een specifieke focus op de kwaliteit van leven van patiënten met hersentumoren. Hij is verbonden geweest aan de academische/universitaire medische centra van Amsterdam, Utrecht en Leiden en aan het Haaglanden Medisch Centrum. Hij heeft niet alleen nationaal, maar ook internationaal groot aanzien verworven door zijn pionierswerk op het gebied van kwaliteit van leven binnen de neuro-oncologie. Sinds 2021 is hij hoofdredacteur van Neuro-Oncology Practice.

Annemarie Verduijn

is verpleegkundig specialist bij het ISALA ziekenhuis in Zwolle. Als verpleegkundig specialist begeleidt zij patiënten met een hersentumor en betrokkenen gedurende het gehele behandel- en nazorgtraject.

Prof. dr. Pieter Wesseling

is als neuropatholoog meerdere decennia verbonden geweest aan het RadboudUMC (Nijmegen) en daarna jarenlang en tot op heden zowel aan VUmc/Amsterdam Universitair Medische Centra (Amsterdam) als aan het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie (Utrecht). Hij is betrokken bij diverse onderzoeken op het gebied van hersentumoren en co-auteur van de WHO Classificatie van deze tumoren.


In samenwerking met: