close
Agenda
naar publieksdag →
close
menu
publieksdag
Menu
naar publieksdag →
14 februari 2022

Geen verband tussen mobiele telefoongebruik en hersentumoren bij jongeren

Geen verband tussen mobiele telefoongebruik en hersentumoren bij jongeren

 

Er is geen verband tussen mobiele telefoongebruik en hersentumoren bij jongeren. Dat is de uitkomst van het grootste onderzoek naar de relatie tussen gebruik van mobiele telefoons en risico op hersentumoren bij jongeren tot dusver, waar onder andere onderzoekers van Universiteit Utrecht aan mee werkten.

Mobiele telefoons zijn een bron van blootstelling aan elektromagnetische velden, voornamelijk radiofrequente velden. In de samenleving leeft de zorg dat veelvuldig gebruik van mobiele telefoons het risico op een hersentumor kan vergroten.

Wetenschappers vergeleken de gegevens van 899 jongeren tussen 10 en 24 jaar met een hersentumor met de gegevens van 1910 jongeren zonder hersentumor van hetzelfde geslacht en een vergelijkbare leeftijd. Dit gebeurde in veertien landen, waaronder Nederland. Deelnemers aan het onderzoek en hun ouders werden geïnterviewd over hun mobiele telefoongebruik en andere mogelijke bronnen van elektromagnetische velden zoals inductiekookplaten, opladers en medische scans. De resultaten laten zien dat er geen verband is tussen mobiele telefoongebruik en hersentumoren bij jongeren. Dat is in lijn met wat onderzoekers in het verleden hebben aangetoond bij volwassenen. 

 

Voor meer informatie, zie het persbericht op de website van Universiteit Utrecht.

 

Foto: Bicanski on Pixnio