Hersentumor

Doneer nu!

Radioloog

Radiodiagnostische of beeldvormende technieken worden gebruikt om de omvang, plaats en vermoedelijke aard van een hersentumor vast te stellen. De twee meest gebruikte beeldvormende technieken zijn de CT-scan en de MRI-scan. De onderzoeken worden uitgevoerd op de afdeling radiologie door de radiodiagnostisch laborant. De onderzoeken worden vervolgens beoordeeld door de radioloog. De radioloog stuurt een verslag van de beoordeling naar de behandelaar, die de uitslag met de patiënt bespreekt.

  • Een CT-scan (CT = computertomografie) van de hersenen geeft informatie over de ruimte die een hersentumor inneemt door verdringing van, verplaatsing van, en ingroei in de hersenen. Na toediening van contrastvloeistof, meestal toegediend via een bloedvat in de elleboogsplooi, kunnen sommige hersentumoren aankleuren. Dit zegt iets over de aard van de hersentumor.
  • Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) toont de hersenen in meer detail en geeft over het algemeen meer informatie over de hersentumor dan een CT-scan. Vaak wordt bij verdenking op een afwijking in de hersenen als eerste een CT-scan gemaakt, omdat CT-scanners meer beschikbaar zijn en minder belastend (minder langdurig en een minder nauw apparaat) zijn om te ondergaan.

Voor meer informatie over: