Hersentumor

Doneer nu!

Huisarts en neuroloog

Het stellen van de diagnose hersentumor is meestal niet zo eenvoudig. Een huisarts ziet maar een paar keer in zijn/haar carrière een patiënt met een hersentumor. De meeste mensen met hoofdpijn hebben gelukkig geen hersentumor. Wanneer iemand echter over hoofdpijn klaagt die daar nooit eerder last van had en wanneer er bovendien sprake is van misselijkheid, braken of uitvalverschijnselen, kan nader onderzoek gerechtvaardigd zijn.

De klachten van een patiënt met een hersentumor nemen in het algemeen geleidelijk toe in de tijd. Ook epileptische aanvullen kunnen voorkomen. Deze aanvallen zijn acuut, vaak kortdurend en van voorbijgaande aard. Neurologische uitval, hoe subtiel ook, kan bij een hersentumor passen. Alarmerende symptomen zijn: een verlaagd bewustzijn, nieuwe zeer ernstige hoofdpijn en ernstige neurologische uitval.

De huisarts zal een patiënt, waarbij hij een hersentumor vermoedt in het algemeen verwijzen naar de neuroloog. In het gesprek met de neuroloog wordt uw ziektegeschiedenis verder uitgediept, gevolgd door lichamelijk onderzoek. Daarnaast heeft de neuroloog beschikking over aanvullende technieken die snel uitsluitsel geven over de aan- of afwezigheid van een hersentumor.