Hersentumor

Doneer nu!

Meningeomen

Een meningeoom is een tumor die ontstaat in het hersenvlies. Dit betekent dat een meningeoom overal kan voorkomen waar zich hersenvliezen bevinden, dus rond de hersenen en het ruggenmerg. Het meningeoom is meestal goedaardig (meer dan 90%), dat wil zeggen dat de tumor beperkt blijft tot één plek in de hersenen en niet uitzaait. Bij 5-7% komt een ’atypische’ vorm voor die de neiging heeft om de hersenen in te groeien en om op meerdere plekken in de hersenvliezen terug te komen. In uitzonderlijke gevallen (1-2%) is er sprake van een echt kwaadaardige vorm. Het meningeoom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en ontstaat meestal op middelbare leeftijd. Het is een langzaam groeiende tumor, zodat de verschijnselen vaak sluipend ontstaan.

Diagnose

Diagnose

Met een MRI-scan kan een meningeoom goed in beeld worden gebracht. Vaak is op deze scan de diagnose meningeoom al met aanzienlijke waarschijnlijkheid te stellen. Een CT-scan vormt een alternatief als een MRI-scan niet mogelijk of niet wenselijk is; op een CT-scan is een meningeoom vaak ook goed herkenbaar.

Meningeomen zijn tumoren die rijk voorzien zijn van bloedvaten. Daardoor kunnen meningeomen veel bloedverlies geven bij een operatie. Soms wordt van te voren  nog een vaatonderzoek (angiografie) verricht.

De definitieve diagnose van een meningeoom wordt gesteld na een operatie: vaak een verwijdering van de tumor, soms een biopsie. Het tumorweefsel kan dan onderzocht worden door de patholoog. Hierbij kan definitief worden vastgesteld worden of het om een meningeoom gaat, en wat de graad van de tumor is: meestal een graad 1 (goedaardig) meningeoom, soms een minder gunstige vorm zoals graad 2 (atypisch) of graad 3 (kwaadaardig of ‘anaplastisch’).