Hersentumor

Doneer nu!

Nieuws

Publieksdag hersentumoren 16 maart 2019

Op zaterdag 16 Maart 2019 organiseren Stichting Hersentumor.nl, de LWNO (Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie) en de Hersentumor Contactgroep Hersenletsel.nl een Publieksdag Hersentumoren. Ook dit jaar hebben we weer vooraanstaande, deskundige zorgverleners en wetenschappers bereid gevonden om – net als alle andere betrokkenen – belangeloos een bijdrage te verlenen aan deze publieksdag. Zij zullen de meest recente inzichten in de behandeling van hersentumoren presenteren. Daarnaast is er mede aan de hand van een aantal persoonlijke ervaringen aandacht voor allerlei vragen die bij de behandeling van patiënten met een hersentumor vaak voorkomen.

Programma commissie:

  • Prof. dr. Jan Heimans, emeritus hoogleraar neurologie, VUmc, Amsterdam
  • Dr. Jacoline Bromberg, neuroloog, ErasmusMC, Rotterdam
  • Dr. Joost Verhoeff, radiotherapeut, UMC Utrecht

Organisatiecommissie:

  • Aart den Hartog
  • Ester de Graaf
  • Jelle de Vries
  • John de Bruin
  • Marlou van de Kar

klik hier voor meer informatie

lees meer

Web-editor Hersentumor.nl gezocht

Hersentumor.nl wordt onderhouden door vrijwilligers. Dit zijn zorg-professionals, zoals artsen en verpleegkundigen, en andere vrijwilligers.
Voor de redactieraad zoeken we een web-editor, een vrijwilliger die in de komende jaren technische ondersteuning aan de redactieraad kan geven. We zoeken iemand met voldoende IT-kennis, vooral in website-beheer en -onderhoud.

Belangstelling? Klik op de VAKATURE-tekst voor meer informatie.

lees meer

VERSLAG PUBLIEKSDAG HERSENTUMOREN Zaterdag 19 maart 2016, Maarssen

Op zaterdag 19 maart 2016 werd de zesde jaarlijkse “Publieksdag Hersentumoren” georganiseerd. Evenals de vorige jaren vond de bijenkomst plaats in “Inn Style” in Maarssen. De bedoeling van de organisatoren van de Publieksdag is dat mensen die aan een hersentumor lijden en hun naasten (en dat zijn vaak de partners, maar dat kunnen ook kinderen, ouders, andere familieleden of vrienden zijn) gedurende deze dag geïnformeerd worden over uiteenlopende aspecten van hersentumoren. Vooraanstaande Nederlandse specialisten geven voordrachten en die voordrachten moeten inzicht geven in de achtergronden van diagnostiek en behandeling, maar zijn ook bedoeld om informatie te geven over nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen.

lees meer

Teleurstellend resultaat van grote immunotherapie studie.

We vroegen Prof. Dr. M.J. van den Bent naar zijn mening. Immunotherapie heeft al jaren een magische klank voor veel kankerpatiënten, wat begrijpelijk is: wat is er nu beter dan het eigen afweersystem dat de tumor aanpakt? Bovendien is de afgelopen jaren op dit vlak binnen de kankergeneeskunde veel vooruitgang geboekt. Helaas blijkt op het gebied van hersentumoren de voortgang op dit gebied opnieuw teleurstellend.

lees meer
Wondermiddel tegen hersentumor blijkt bedrog te zijn: een waarschuwing over online informatie

Wondermiddel tegen hersentumor blijkt bedrog te zijn: een waarschuwing over online informatie

Geregeld zijn verhalen op internet of in de krant te lezen van mensen die op wonderlijke wijze zijn genezen van een kwaardaardige tumor. Alhoewel uitzonderingen natuurlijk bestaan en ook dokters geregeld voor verrassingen komen te staan, is het belangrijk om deze verhalen met een korrel zout te nemen.

lees meer
Overleving van patiënten met een hersentumor iets verhoogd

Overleving van patiënten met een hersentumor iets verhoogd

Het aantal patiënten met een hersentumor is de afgelopen twintig jaar iets toegenomen. Tegelijk is ook de overleving licht verbeterd, vooral door nieuwe diagnose- en behandelmogelijkheden.

lees meer
Novocure TTF

Novocure TTF

In de media verschijnen berichten over een nieuwe, mogelijk belovende therapie voor glioblastoom.

We hebben Prof. van den Bent (neuroloog in Rotterdam) gevraagd naar zijn mening hierover:

lees meer
Nieuwe Europese richtlijnen

Nieuwe Europese richtlijnen

Er zijn nieuwe Europese richtlijnen (van de EANO) gepubliceerd voor de behandeling van hooggradige gliomen (anaplastisch glioom en glioblastoom). De Nederlandse richtlijnen (van de LWNO) zijn altijd in belangrijke mate gebaseerd op de Europese.

lees meer
Resultaten BELOB-studie

Resultaten BELOB-studie

Resultaten van de Nederlandse BELOB-studie gepubliceerd: Bevacizumab (Avastin) en lomustine versus lomustine of bevacizumab alleen voor recidief glioblastoom.

lees meer
Relatieproblemen en kanker

Relatieproblemen en kanker

De Volkskrant schreef recent over relatieproblemen die vaak voorkomen bij kankerpatiënten. EditieNL beschrijft een patiënt met een hersentumor.

lees meer