Hersentumor

Doneer nu!

Enkele praktische tip ten aanzien van:

Pruiken en haarwerken

Pruiken en haarwerken

Indien u radiotherapie ondergaat zal in de meeste gevallen haaruitval optreden op de bestraalde plekken.

Haaruitval

Deze haaruitval begint meestal in de tweede/derde week van de bestraling. Dit kan heel confronterend zijn, omdat het haar met flinke plukken tegelijk uit kan vallen. Het verdient daarom aanbeveling al vóór de start van de behandeling een pruik uit te zoeken. De meeste kappers zijn bereid de pruik te bestellen zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. U bent wel verplicht de pruik te betalen als er, op uw verzoek, aan geknipt of veranderd is. Over het algemeen komt uw eigen haar weer terug, dit kan echter geruime tijd in beslag nemen en soms zal het haar dunner zijn dan voorheen.

Vergoeding pruik en/of haarwerk

U heeft recht op een vergoeding voor een pruik en/of haarwerk als u radiotherapie ondergaat. Het bedrag dat u vergoed krijgt is afhankelijk van uw ziektekostenverzekering en de soort verzekering die u heeft (basis, aanvullend, superplus). U kunt de hoogte van het bedrag terugvinden in het boekje met de polisvoorwaarden, behorend bij uw ziektekostenverzekering.

Ook hier verdient het aanbeveling vóór u de pruik aanschaft contact op te nemen met uw verzekeraar. Sommige ziektekostenverzekeraars hebben contracten afgesloten met bepaalde kappers en krijgt u alleen een vergoeding indien u bij die kappers een pruik bestelt. De machtiging voor een vergoeding voor een pruik kunt u vragen aan uw behandelend arts.

Haaruitval t.g.v. een behandeling met chemotherapie komt zelden voor bij de cytostatica die gebruikt worden bij hersentumoren. Indien dit onverhoopt toch het geval mocht zijn, geldt hetzelfde zoals hierboven beschreven.