Hersentumor

Doneer nu!

Terugkeer van de ziekte: recidief

Een hersentumor bij een kind kan goedaardig of kwaadaardig zijn, we gebruiken bij voorkeur de termen laaggradig of hooggradig.Als een tumorrest (residu) achterblijft na de behandeling kan deze stabiel blijven of opnieuw gaan groeien. Als een tumor groeit noemen we dat progressie. Ook als de tumor geheel is verwijderd, kan alsnog op een later tijdstip weer groei optreden: een recidief van de ziekte.

Bij de meeste kinderen worden daarom regelmatig MRI onderzoeken uitgevoerd, om bij nieuwe tumor groei tijdig met een behandeling te kunnen starten. Bij laaggradige tumoren (ook wel eens goedaardig genoemd) is die kans op een recidief klein. Er bestaat bij laaggradig glioom soms wel een rest (residu) die jarenlang stabiel kan blijven en alleen bij progressie therapie noodzakelijk maakt.

Afhankelijk van de eerdere behandeling en de leeftijd van een kind zal opnieuw worden afgewogen of operatie, radiotherapie en / of chemotherapie de beste behandeling is. Een tweede periode radiotherapie is meestal niet mogelijk, tenzij in de vorm van een verkorte therapie die slechts tijdelijk werkzaam is. Voor een deel van de verschillende tumoren bestaat er ook in de fase van een recidief van de ziekte een apart behandelingsprotocol.