Hersentumor

Doneer nu!

Plexustumoren

De plexus is een zeer bloedvatrijk gebied in de hersenkamers. Hier wordt het ruggenmergvocht  geproduceerd en ook weer opgenomen. Zo ontstaat een circulatie van dat vocht. Tumoren van de plexus kunnen laaggradig / goedaardig zijn (plexus papilloom) of kwaadaardig (plexus carcinoom). Ook bestaat er een atypische variant waaruit op den duur kwaadaardige kenmerken kunnen blijken. De definitieve uitslag hiervan wordt gegeven na microscopisch onderzoek door de neuropatholoog.

Bij goedaardige tumoren is een operatie meestal de enige vorm van behandeling die wordt uitgevoerd. Omdat de tumor veel bloedvaten bevat moet deze operatie soms in meerdere stappen worden uitgevoerd. Het is mogelijk dat er een tumorrest achterblijft. Bij controle MRI onderzoeken wordt in de gaten gehouden of de tumor alsnog gaat groeien en verwijderd moet worden.

Bij een plexuscarcinoom is verdere behandeling met chemotherapie en radiotherapie tegenwoordig gebruikelijk. Een tweede operatie kan bij een achterblijvende tumorrest soms alsnog zinvol zijn.

Wegens de zeldzaamheid van deze plexustumoren worden de kinderen volgens een wereldwijde gezamenlijke afspraak behandeld.