Hersentumor

Doneer nu!

Kiemceltumor

Een tumor kan bestaan uit cellen waaruit oorspronkelijk een nieuwe embryo is ontstaan. De cellen waaruit het menselijk lichaam in die fase ontstaat noemen we kiemcellen. Hieruit kan tumorweefsel ontstaan. Dergelijke tumoren noemen we kiemceltumoren.

Soms kunnen deze tumorcellen eiwitten produceren, zogenaamde tumormarkers, die we kunnen meten in het bloed of de liquor. Deze stoffen, alpha-foetoproteine (αFP) en beta-humanochoriotrophine (βHCG), duiden op een kwaadaardige kiemceltumor, waarbij de behandeling bestaat uit chemotherapie en radiotherapie. Een operatie door de neurochirurg wordt meestal niet uitgevoerd, omdat de naam van de tumor door de tumormarkers al bekend is en de tumor kleiner wordt door de chemotherapie. Onderzoek van tumorweefsel onder de microscoop is bij deze tumor meestal niet nodig.

Kiemceltumoren komen in de regel voor in het middengebied van de hersenen, bijvoorbeeld in het gebied van de pijnappelklier of glandula pinealis. Daardoor treedt vaker hoge druk van het hersenvocht op, waarvoor een ontlastende drain moet worden ingebracht. De behandeling vindt plaats met chemotherapie en radiotherapie. De tumormarkers in het bloed en / of ruggenmergvocht dalen bij deze therapie tot normale waarden. Soms blijven restjes tumorweefsel over. Als de tumorrest dan toch verwijderd wordt blijkt meestal onder de microscoop dat dit weefsel uit uitgerijpte cellen bestaat. Bij uitzaaiingen moeten de hersenen en het ruggenmerg worden meebestraald.

Als de tumormarkers niet aantoonbaar zijn wordt een operatie uitgevoerd door de neurochirurg en het weefsel onder de microscoop beoordeeld. Als dan uitsluitend  uitgerijpte weefselsoorten met verschillende componenten (bijvoorbeeld tanden, spierweefsel, kraakbeen) worden gezien noemen we dat een teratoom. Als de tumor compleet uitgerijpt is noemen we dat een matuur teratoom. Meestal volstaat behandeling met een operatie.

Soms bestaat een tumor uit onrijpe cellen, dat is een immatuur teratoom. De onrijpe componenten zijn hooggradig en moeten dus met aanvullende (chemotherapie en) radiotherapie behandeld worden. Er bestaan ook mengvormen van mature en immature cellen, een zogenaamd mixed teratoma.